Resultat den röda tratten, syfte, tankeprocess, uppsats, uppsatsskrivande

Var befinner du dig i den röda tratten?

Vilken del av den röda tratten tycker du bäst om att befinna dig i? Den röda tratten? Ja, det är en modell som brukar presenteras när man får lära sig hur man skriver uppsatser på universitet. Efter att själv ha presenterats för den på högstadiet, gymnasiet och slutligen på universitetet har det slagit mig att den där modellen är helt fantastiskt bra, och den går att använda i betydligt fler sammanhang än uppsatsskrivandet, vilket för de flesta av oss pågår under en begränsad tid. För mig är den röda tratten det en modell som förklarar hur tankeprocesser fungerar. Visst är det spännande?
 
 
 
Idéfasen
I början av en idéfas, då har vi många tankar. Det finns allt. Högt och lågt. Verklighet och drömmar. Där ligger våra logiska, visionära, fantasirika tankar, och där finns också vårt önsketänkande. När man skriver en uppsats ska man alltid börja brett, alltså söka så mycket information i ämnet som möjligt. Början av en tankeprocess fungerar på samma sätt. Man ska ta in så många tankar och ingångar som möjligt. Är man flera personer är det värdefullt att lägga in alla personers tankar i tratten. Det här är min personliga favoritfas. Jag älskar när idéerna kommer titt som tätt. Det känns som jag alltid, i alla sammanahang, är på skattjakt! Kan jag få en riktigt bra idé av det här?
 
 
Undersökningsfasen/avsmalningen
När vi vi inte hittar mer information, då är det dags att börja testa. Då upptäcker vi fort att vissa tankar inte kommer att ge oss de resultat vi vill. Och andra delar, de intresserar oss inte i längden. Så tankarna blir färre i antal, dessutom tillkommer det inga nya tankar. Här brukar jag känna en trygghet i att jag börjar närma mig mitt mål. Men det är inte alla som trivs i denna fas. Den kräver fortfarande mycket energi, och den kan vara lite frustrerande eftersom det inte tillkommer mer information. De personer som inte trivs i denna dessa två övre processer brukar vilja skynda fram beslut. "Men kom igen, bestäm dig!" säger de frustrat. Ibland fattar de också beslut, men eftersom de inte gjort tratten tillräckligt bred och testat ordentligt längs vägen behöver de lika ofta riva upp sina beslut eftersom de kommer i kontakt med informtion som motsäger deras beslut. 
 
 
 
 
Beslutet/syftesformuleringen eller Praktisk få-det-gjort-fas
När vi testat, utvärderat och "tänkt färdigt" så finns det bara en väg vidare. Det är då vi har hittat uppsatsens syfte, som helst ska skrivas i endast en mening, eller kommit till beslut. De personer som inte tycker om idéfasen älskar denna klargörande, bestämda fas. Själv tycker jag den är jättestressande! Stressande? Det finns ju inget att diskutera. Ja, det är just det som jag tycker är stressande. För mig representerar röret den praktiska delen och själva genomförandet. Och i mitt huvud är jag ju redan klar och vill gå vidare till nya uppgifter. Att i det läget behöva stanna upp och färdigställa, tycker jag bara är tidskrävande. Trots att det egentligen då det verkligen händer. Är det någon gång jag behöver arbeta övertid så är det i detta läge. För jag har bråttom. Det känns alltid som det väntar massa bra saker som väntar på mig, men jag kan inte få veta vad det är förrän jag gjort färdigt det jag redan har påbörjat. Det är i det här läget jag vaknar tidigt och jobbar sent. 
 
Det här inlägget kommer givetvis ifrån det faktum att jag befunnit mig i slutfasen på vissa delar denna vecka. Jag har uppdaterat Reiki I - kursmanualen. Från 26 sidor till 47 sidor. Och så har jag gjort bokföring, tyvärr började det bli lite kris för jag har prioriterat annat under alldeles för lång tid. Sedan har jag ritat också. Och det gör jag också i samma fas. Var jag än ser ser jag bilder i mitt huvud som jag vill ha ut på papper. Men till min stora glädje upptäckte jag också att jag under återanvända flera bilder från tidigare produktion. Dessutom har jag gjort mitt ordinarie arbete förstås. Har haft min första behandlingsdag i Skellefteå. Förutom mina behandlingar i Luleå och på distans. Så har jag fått flera spännande föreläsningsuppdrag och vi går in i kursveckor. Men nu börjar det kännas som jag får huvudet tillbaka, för jag har jobbat bort "proppen". Såååå skönt! 
 
Var befinner du dig i den röda tratten just nu?