Den hållbara människan andlig tillväxt, ekorrhjul, flöde, glädje, ha roligt, hobby, passion, tråkigt, understimulerad

Sitt ned till stressen gått över, om inte...

När du är stressad eller inte riktigt tänker klart finns det ett knep. Nämligen: Sitt ned till stressen gått över. Alla tankar och känslor som stormar inom oss behöver nämligen få lägga sig till rätta så att vi ska kunna tänka klart. 
 
 
Men det finns ett tillfälle där detta råd inte gäller. Utifrån kan det vara svårt att se skillnaden mellan dessa tillfällen och här gäller det att vara ärlig mot sig själv. Något som kan vara nog så svårt... 
 
Det är nämligen så att en viss typ av trötthet inte kommer ifrån stress eller att vi har för mycket att göra - trots att vi jobbar heltid och har fullt upp. Det handlar istället om att vi inte längre ser ljuset i slutet av tunneln. Vi är uttråkade. Andligt understimulerande.Vi saknar flödet, glädjen och passionen. Vi har kommit in i ett ekorrhjul och hur fort vi än springer så blir resultatet alltid detsamma: en inre känsla av meningslöshet. 
 
I detta fall är rådet något helt annat. Här handlar det nämligen om att bjuda in något glatt, roligt och inspirerande. Det som behövs är en hobby! Alltså något som man gör endast för att man tycker om det. Något som är fritt ifrån prestation och försörjningsansvar. Något som man kan fundra på, som väcker ens nyfikenhet och sin passion. Något som väcker ens guist.
 
Men om man inte vet vad man vill, vad gör man då? Man letar sig fram. Letandet är hela tjusningen med att ha en hobby!  Läs en bok. Se en film eller ett program som inspirerar dig. Lyssna på en podd. Besök en utställning. Eller varför inte anmäl dig på en kurs. 
 
Visst kan det låta märkligt att få rådet att sysselsätta sig MER när man är så trött och slut att man inte vet om man ska skratta eller gråta, men det handlar om att man inte kan bromsa sig ur en uppförsbacke! Om problemet är att man är understimulerad infinner sig inte några lösningar genom att ytterligare begränsa sig. I de fallen får man tänka tvärt om. 
 
Själv var jag med om detta fenomen när jag kom i kontakt med Reiki. Egentligen var jag utbränd. Men lösningen för mig var inte att isolera mig hemma. Jag behövde input av människor som visade mig vidare. Jag behövde böcker som förklarade orsak och verkan. Däremot anpassades min livssituation efter förutsättningarna. Livet var så kärleksfullt mot mig att jag fick ett väldigt enkelt arbete, vilket jag klarade av med lätthet, vilket gav mig tid att vila upp mig på betald arbetstid. Så jag orkade studera på kvällar och helger. 
 
Har du varit med om något liknande?
 
Eller befinner du dig i en situation där du behöver något något nytt och vitaliserande?
 
Berätta!