Grundarens vardag Energier i rum, inspiration, lära sig, lära sig program, värderingar håller tillbaka

Tycker du om att lära dig nya program? Inte jag... Än

Har du åsikter som håller dig tillbaka? Det har jag. Åtminstone ibland. Men det värsta är att jag inte alltid är medvetna om dem. Det var ett blogginlägg på den kreativa portalen Moderskeppet  som gjorde mig medveten om en värdering jag har och som påverkar mig. Det handlar om att lära sig nya program. 
 
 
Jag arbetar mycket vid datorn, och jag har ett ganska stort antal program som jag arbetar i regelbundet. Men ärligt talat. Jag tycker inte om att behöva lära mig nya program. 
 
Efter att har skrivit och illustrerat två böcker har jag lärt mig litegrann om att göra bilder. Jag har fått en Wacom-ritplatta i present och jag har upptäckt grunderna i hur jag ska tänka för att få till bilderna. Men jag har också upptäckt att det program jag gjort bilderna i tidigare inte håller måttet i alla sammanahang och att jag behöver lära mig ett helt nytt ritprogam. Och dessutom var det så länge sedan jag ritade att jag glömt bort hur ritplattan fungerade... 
 
Och det är här jag kämpar för att inte sura ihop. En del av mig vill skrika "Jag har inte två-tre veckor av inlärningstid, jag har ju så mycket jag vill göra. Varför kan det inte bara vara gjort redan?" Men jag affirmerar: "Du har alltid tid att lära dig nya saker. Den tid du lägger ned nu förräntar sig och blir en tidsbesparing." Jag fortsätter att affirmera: "Dessutom har du redan kommit långt. Kommer du ihåg första gången du provade ett ritprogram? Du trodde att programmet skulle rita åt dig, men upptäckte att det var du som behövde lära dig hantverket innan du ens kunde sätta dig vid datorn. Nu har du åtminstone lärt dig grunderna i hur du ska tänka kring bilderna." 
 
Sist påminner jag mig om blogginlägget på moderskeppet. Det var en hyllning till att vara nybörjare och lära sig nya saker. I flera rader beskrev läraren glädjen i att upptäcka funktioner i nya program. "Kan man verkligen tänka så?" minns jag att jag tänkte när jag läste inlägget. Bevisligen har jag inte införlivat tänket fullständigt, för mina reflexer visar att jag fortfarande har ett motstånd. Men det är en intressant tanke, som jag garanterat skulle bli bra av att tänka regelbundet. Nu är jag åtminstone nöjd över att jag kan korka igen paniken, hålla lugnet och rikta min energi åt det jag tycker är svårt. 
 
Vill ni förresten se bilden som fick mig att förstå att jag var tvungen att byta program? Den kommer ifrån e-utbildningen  Kan vi förändra energier i ett rum?