Resultat ceremoni, ceremonitid, effekt, ett steg i taget, förändring

Ceremonitid för att upptäcka förändring

Även stora förändringar kommer stegvis. Ett litet steg i taget. Det gör förändringen lite lömsk. Smygande. Plötsligt har vi hamnat på något annat ställe, utan att ens förstå att vi kommit dit. Men oroa dig inte. Allt är som det ska. 
 
Fördelen med att förändringar går långsamt och kommer gradvis är att vi hinner vänja oss under tiden. Alla känslor som blivit upprörda stillar sig. Den tomrum som funnits på grund av okunskap fylls av ny kunskap. I de lägerna kan det kännas som vi står still, eller till och med att vi går bakåt. Men så är inte fallet. När vi är på platå - det är då det händer. Det är då vi omvandlas. Det är då kunskapen integreras och vårt öde skrivs om. Och skulle det vara så att vi upptäcker att den här riktningen som vi tagit ut inte kommer att ge oss det vi vill ha, då finns det gott om tid att ta ut en ny riktning. Förändring tar tid eftersom vi inte ska kunna kastas runt som nyckfulla löv i vinden, utan istället välja vår riktning medvetet. Ibland är det inte ens nödvändigt att komma fram. Genom att sikta mot stjärnorna har vi åtminstone kommit till trädtopparna.  
 
 
 
Utmaningen som uppstår då vi gradvis vänjer oss med förändringen är att vi inte ser den. Vi tar den för givet. Vi minns gårdagen som den avspeglade även året innan. Men det finns ett knep för att upptäcka effekten av förändring. Psykologerna har ett bra ord för fenomenet, men det ordet har jag glömt bort. Istället minns jag vad schamanen sa. Han talade om ceremonitid. 
 
"I ceremonitid minns vi alla tidigare ceremonier." Så sa schamanen. Då pratade han om ceremonitid såsom trumresa. När man upplever ännu en trumresa minns man alla tidigare trumresor man gjort. Minnen kommer tillbaka. Och då ser man också hur man förändrats. 
 
Men det finns även andra ceremonier som har samma effekt. Jag minns 2013 när jag hade gjort illa knäet. Jag gick hemma och kände mig så pigg och allert. "Jag mår mycket bättre nu". Så besökte vi svärföräldrarna, en plats som jag inte varit på sedan olyckan och blev påtagligt medveten om hur det hade känns innan jag gjorde mig illa. Då upptäckte jag hur lång rehabtid jag fortfarande hade framför mig. Men, ska inte förändring leda till något bra kanske du undrar? Förändring rör sig på samma sätt oavsett om den leder oss till något som vi kallar ett bättre läge eller om den visar oss ett sämre läge. Den är lika svår att sätta fingret på oavsett dess riktning. Det är därför det är så viktigt att tillåta oss att reflektera och kliva in i ceremonitid. 
 
 
 
Även Reikikurser, mentorträffar eller traditioner fungerar som ceremonitid
 
När vi upprepar det välbekanta påminns vi om hur det var förra gången vi var där. Nyligen har några personer repeterat Reikikurser. Efter kursen har de kommit fram och berättat om den upplevda skillnaden "Det är du som har förändrats." har jag svarat. Det du ser är effekten av ditt eget helande. Julaftonar har samma ceremoniella effekt. På jul minns vi alla tidigare julaftonar. Jag har till och med upplevt det under en taekwondolektion! (ja, jag har tränat taekwondo, under ett helt, extremt insiktsfullt år 2010). Under ett träningstillfälle tog man in nybörjare, och då upptäckte jag hur jag kunde i förhållande till en nybörjare. Att jämföra med min ordinarie träningsgrupp där jag fortfarande var en av de som hade tränat kortast tid och alltid var "sämst". 
 
Ceremonitid får oss att upptäcka hur vi har förändras. Gillar vi det vi ser? Fortsätt då göra det du gör! Gillar du inte det du ser? Då finns det fortfarande tid att förändra det! 
 
 
Change happens all day, every day. And when the change has been integrated, we take it for granted and usually forget where we have started. When we are in ceremony we get in contact with all the earlier ceremonies, and acknowledge our change. Give yourself time to reflect on the memories that awakens through ceremony, they will either give you inspiration to continue with what you are doing, or give you strength to change.