Resultat Growing mindset, fixed mindset, livsinställning, mindset, utveckling

Hur mycket tillväxt behöver du?

Growth midset. Har du hört begreppet förut? Growth står för tillväxt, istället för motsatsen Fixed mindsett som fixerad. Mindset står för livsinställning eller sätt att tänka. Nu för tiden kommer jag i kontakt med begreppet så pass ofta att jag börjar tro att allting handlar om skillnaden mellan growth mindset eller fixed mindset. När jag precis konstaterat att begreppet förföljde mig, då var det givetvis innehållet i dagens kapitel i favoritboken Grit - the power of passion av Angela Duckworth som jag lyssnade på i Storytel under promenaden. 
 
Vad är då ett growth mindset? Det är nästan lättare att beskriva motsatsen. Ett fixed mindset är när vi varken kan, vill eller ids lära oss något nytt. "Det går inte". "Jag kan inte". "Jag vill inte". Det spelar ingen roll av vilken anledning vi säger orden. Kunskapsmässigt stannar vi där vi är. Medan omgivningen fortsätter att utvecklas. 
 
 
Jag hade inte tänkt på hur viktig kunskapsmässig trygghet var förrän jag, år 2012, gick en BodySteputbildning. Alla som gick kursen var redan instruktörer, men i andra områden. Läraren gav oss alla beröm för att vi vågade kliva ur vårt kompetensområde och lära oss något nytt. Sedan dess har hennes ord varit med mig. För visst är det roligare när något går snabbt, lätt och enkelt, än när det tar tid, är omständigt och blir fel - som det gör när man lär sig nya saker. 
 
Skillanden mellan ett mindset med growth och ett fixed mindset visar sig inte på en gång. Kortsiktigt kan det faktiskt vara tvärt om. Ett lärande mindset, med upprepande försök och reflektion, tar tid och kan stundstals uppfattas som resultatlöst, medan ett väletablerat och fixerat mindset kan vara efektivt. Det är över tid som skillnaden visar sig. 
 
 
 
Vilka är då fördelarna av ett mindseth med Growth? Som företagare är det lättare att hänga med i utvecklingen och fortsätta ha en attraktiv produkt även över tid. 
 
Men det är faktiskt inte i affärvärlden begreppet har dykt upp. Jag har några personer i min omgivning som är singlar. De är i 50-års åldern, och de vill gärna träffa en partner. De är inte intresserad av en gubbe: en jämngammal, bitter person som redan vet att livet är en besvikelse. De vill umgås med en man: en person som är öppen, positiv, glad, flexibel som ser ljuspunkterna i tillvaron. Och vad är då skillnden mellan de här två personlighetstyperna? För mig handlar det om mindset. Den första har ett fixed mindset och den andra har ett mindset med growth. Eftersom resultaten visar sig över tid är det först vid 40-50-års åldern som skillnaden börjar visa sig. 
 
Har du funderat över tillväxt? Fast på ditt sätt, utifrån dina omständigheter. Hur mycket tillväxt behöver du för att hänga med dina barns utveckling? För att klara av ditt arbete på bästa sätt? För att din själ ska vara nöjd?
 
För mig är tillväxten extremt viktig. Vi är inne i småbarnår, min man vidareutbildar sig och verksamheten är inte i en expansiv fas. Det är väldigt mycket jag behöver göra annorlunda än vad jag gjort förut, och det är mycket jag behöver lära mig. Jag och min man närmar oss fyrtio, men vi befinner oss i en liknande fas som man gjorde när man var tjugo.
 
Men dina förutsättningar är garanterat annorlunda. Vad är tillräckligt för dig? 
 
 

Do you have a fixed mindset or a growth mindset? Do you think “no, I can’t” or “I’ll find a way”? Lately I have started to see fixed or growth mindsets everywhere. It could be a self reflection since me and my husband have a small child while he has gone back to school and my business is expanding. For us, everything is changing. It feels like we are in our early twenties instead of approaching our forties.

I have some friends that are looking for a partner. They are fifty years old and they want to meet someone young. Not necessary young in age, but young in heart. I think that people that are young in hearth usually have a growth mindset, and the people that we think are old rather have a fixed mindset. Do you agree? Do you have another explanation?

Results of a growth mindset only can be visual after time. It takes time to learn, to try and error. In the short term, a fixed mindset could be seen as more productive. But after time… Well, what do you say? Do you need a growth mindset or a fixed mindset to be able to do what you want to do?