Den hållbara människan AyurVeda, Pitta, Värmebölja, Yoga, bränna ljuset i båda ändar, meditation, reiki

Värmebölja

Det är varmt. Jättevarmt. Sanden på stranden bränner under fötterna och gräset har blivit brunt. Värmen har hållit i sig i flera veckor, och inte ett regnmoln finns i sikte. Torkan har gjort att det brinner i hela Sverige. Minsta lilla gnista är potentiellt farlig. 
 
 
Av någon märklig anledning har hettan lett mina tankar tillbaka till den plats där jag hade min första behandlingslokal, AyurVeda hälsovägledning. Då jag fått lära mig att något först är riktigt roligt när man kan det innan och utan tillbringade jag tid med att sätta mig in i det mångtusenåriga AyurVediska tankesättet, något som varit bland det bästa jag gjort kan jag tillägga.
 
Inom AyurVeda talar man om att allting är uppbyggt av en kombination av de olika elementen: jord, luft, eld och vatten. Alla saker, människor och fenomen har dessa element inom sig, men i olika utsträckning. En person med mycket jord är tillexempel ordentlig, noggrann, uthållig men också tung och trögstartad. En person med mycket luft är ofta glad, visionär och en igångsättare, men de tröttnar lätt och kan ha svårt att slutföra saker. Jordmänniskor behöver luftegenskaper för att få inspiration att komma igång, och luftmänniskor behöver jordegenskaper för att kunna slutföra sina projekt. 
 
Men var inte detta ett inlägg om eld?
 
Jo, den tredje elementet/kroppstypen är just eld. Här finns det passion, driv och engagemang. Jag är själv en "eld-personlighet". Och vad behöver elden då? Jo balans och måttfullhet. För mycket eld gör att man bränner ut sig. Det blir ungefär som det varit värmebölja i flera veckor med knappt någon droppe regn. Det är inte nyttigt. Det kan till och med vara farligt. 
 
När jag fick veta att jag var en eldpersonlighet för snart tretton år sedan kände jag igen mig. Dessutom var jag så obalanserad att jag hade symtom på att vara en luftpersonlighet! Jag behövde drastiskt lära mig att bejaka jordegenskaperna. 
 
Men om jag tyckte det var roligt?! Det var skittrist! Det kändes som hela jag slocknade! Balans, vad var det för uttråkigt ord? Måttfull, det kändes aningen mer tilltalande, men inte mycket. Det kändes som om jag inte fick vara mig själv och att allt jag gjorde var fel. 
 
När man arbetar med Reiki kommer man i kontakt med sitt eget högre jag. Man blir dessutom ledd till det som är bäst för en, vilket inte nödvändigtvis det man själv anser att man vill ha. Det tog många år innan jag hörde någon säga att en eldpersonlighet slocknar och kan bli deprimerad om hen inte får vara i sitt driv. Tyvärr var det så det kändes medan jag lärde mig att bejaka jorden. Men! När jag hittade balansen då klickade det till.Och jäsiken vad jag blev produktiv! Och närvarande! Men inte nödvändigtvis samtidigt. 
 
Hur många hade inte velat ha sol på dagarna och regn på nätterna? Alla, utom de som anordnar stadsfester! Om man vattnar på natten får naturen sin återhämtning, så att de kan ta vara på solen på dagarna. 
 
 
En eldpersonlighet behöver få vara i sitt driv en viss tid varje dag. Hen behöver också tid för eftertanke (vilket kan ske under monotona sysslor som gräsklippning, tvätt och matlagning om hen inte har ett arbete som möjliggör eftertänksamhet). Och hen behöver meditativ tid som Reiki eller Yoga. Också varje dag. Ju mer driv, desto mer tid behövs för eftertanke och meditation. När jag lärde mig att bejaka fler delar av min personlighet, och njuta av rytmen av när saker går långsamt, då infann sig balansen. Helt utan ansträngning kan tilläggas.  
 
Vilken kroppskonstitution har du? Testa här! Har du lärt dig hur du kan balansera den?