Tid att tänka efter

 
Har du en hjärna som inte slår av när du kommer hem efter en arbetsdag, utan som fortsätter komma med påminnelser och lösningar även kvällar och helger? Då har du troligen en hjärna som tänker mycket. 

Varje gång vi uppmärksammar något sparas informationen vår hjärnas stora väntrum. Det spelar ingen roll om intrycket är stort eller litet, eller om det är en fundering eller ett löfte. Hjärnan tar in allt som den anser vara viktigt. När vi slappnar av börjar hjärnan sortera intrycken varpå tankar ploppar upp, ofta utan kronologisk ordning. "Skulle inte jag beställt fler pennor idag?" blandas med "Fyller inte svärfar år snart?" och "Har vi allt vi behöver till morgondagens middag?" 

Avsaknad av tankefokus är anledningen till varför tankar ploppar upp när vi slappnar av. Då har hjärnan nämligen tid att undersöka vad som finns i väntrummet. Detta är något de flesta har koll på, men ibland kan vi behöva påminna oss om hur funktionell denna tid verkligen är. Hur många kom-i-håg och bra idéer brukar inte du komma på är du promenerar, hänger tvätt eller är två sekunder ifrån att somna? 

När vi regelbundet avsätter tid att tänka efter hinner vi successivt tömma hjärnans lagercentral. Det ger oss bättre minne, men det finns fler fördelar. Det kan finnas en hel del klokheter, inte bara i hjärnans väntrum utan även dess omedvetna lager. När vi ger oss tid att tänka efter får vi tillgång till alla vår kunskap, och inte bara den som var aktuell för stunden. 

 

 

 

Tips för att tömma hjärnan
 
Promenera

Utför monotona sysslor

Prata med en kollega eller vän

Skriv eller måla

Meditera eller gå på Känsla-behandling