Tre sätt till möta sina rädslor

 
 
Låt oss tala om rädslor.
 
Inte nödvändigtvis stora påtagliga rädslor, sådana som får knäna och darra medan svetten lackas. Utan de små, dolda och till synes oförargliga rädslorna. De som ligger i det okända. De som omärkbart gör entré när det går som bäst. Räslor som fyller oss med tankar som hämmar oss. "Det kommer aldrig att gå. Det är ingen idé att jag ens försöker." 
 
Rädslor har i uppgift att dämpa vår nyfikenhet för att hålla oss fysiskt i säkerhet. Eftersom människan är nyfiken av naturen och drivs av en längtan att utvecklas har hon behövt någonting som håller henne tillbaka. Något som hindrar henne att gå på riskfyllda stigar. En mental begränsning som hindrar henne att ta sig an mer än vad hon klarar av. 
 
Rädslans uppgift är alltså att hålla oss i schack. Rädslan vill säkerställa att vi ständigt befinner oss i den välkända tryggheten.
 
Vår uppgift är att ifrågasätta. Rädslan har inte alltid rätt. Det finns trygghet även utanför vår upplevda trygghetszon. Om vi låter rädslan styra vårt liv kommer den aldrig att släppa in något nytt. Inte ens det vi verkligen vill ha. Det finns därför mycket att vinna på att lära sig att hantera sina rädslor. 
 
Här kommer tre sätt  i att hantera sina rädslor:
 
1. Tro inte allt du tänker, känner eller förnimmar. När en rädsla vaknat inom oss gör den allt i sin makt för att hålla oss tillbaka. Människor som är i rädsla tänker inte ifrån sitt högsta bästa, utan ifrån överlevnad. Stilla dig med meditation eller Reiki för att återvända till ditt kloka, eftertänksamma lugn i vilket du kan se saker som de är, utan att känslomässigt reagera.  
 
2. Ta kalkylerade risker. När du kliver utanför din trygghetszon, gör det i små steg. Se till att du har fast mark under fötterna och att du faktiskt har kapacitet att klara av det du utsätter dig för. Om du bestämmer sig för att hoppa ur ett flygplan, se då till att du har fallskärm och vet hur du använder den. Utbilda dig och öva tills du kan innan du höjer ribban. 
 
3. Se rädslan i vitögat. Att inte se är mer skrämmande än att se. När rädsla kommer upp, möt den. Lyft den till ljuset. Skicka Reiki på den. Var kommer den ifrån? Vad bottnar den i? Hur påverkar den dig? Ta gärna hjälp av en god vän eller en terapeut, och helst någon som inte delar samma rädsla utan kan har en helt annan syn på saken. En annan ingång kan göra stor skillnad.