Kreativa tips

När är du kreativ? Varje stund under din arbetsdag? När du ställts inför ett utmanande problem? Eller strax efter ett inspirerande möte?

Hur kreativiteten fungerar för just dig, det kan ingen utomstående svara på. Men den som krävs brukar vara:

1. En inspirerande tanke

2. Tid att fånga och leka med tanken

Och... Något som många inte tänker på:

3. Ett piggt och utvilat sinne som orkar vara kreativ

 
För många har kreativitet något lite mystiskt över sig. Kanske handlar det om att kreativiteten är flyktig. Vi  kan inte kan tvinga oss att vara kreativa – även om vi behöver vara det. Kreativitet kommer inte heller på beställning och den är inte logisk. Som Einstein sa: Logik kan ta oss från A-Ö. Kreativitet kan ta oss var som helst.

Men trots att kreativiteten kan vara svår att fånga finns det otaliga människor som lever på att vara kreativa. Dag efter dag ser de möjligheter som ingen annan har sett. Det kan vara gardiner som ska sys, ett arbetsrum som ska inredas eller affärssatsningar som bara väntar på att bli upptäckta. Innovativa lösningar kommer inte när vi går i gamla fotspår. Vill vi ha något som är annorlunda än det vi har idag behöver vi göra något annorlunda. Men vad är det då som dessa kreativa människor gör annorlunda? 

Jo, tvingar sig inte att vara kreativa. Istället skapar de förutsättningar kreativitet. De är lekfulla istället för krävande. De varken hånar eller anklagar sig när idéer inte leder någon vart, utan släpper taget om idéerna med samma lätthet som när de kom. De fokuserar, men inte genom stress. Istället har de har lärt sig att hålla sin kreativa bubbla.  Kreativa människor ger sig tid att tänka och känna efter.

 

Vill du bli en mer kreativ person? Då finns det enkla knep du kan ta till:

1. Ge dig utrymme att tänka och känna efter. Ta en promenad. Meditera. Ge dig själv Reiki. Rensa bort dagliga tankar som rör vem som skulle hämta på förskolan eller att du skulle komma ihåg att hämta kemtvätten. En lunchpromenad kan göra underverk. 

2. Släpp prestationskraven. Om du inte ens ritat en streckgubbe sedan gymnasiet kommer du inte att rita ett mästerverk första gången du håller i en penna. Vill du bli duktig på något behöver du göra det ofta. Var lekfull. Ha roligt. Det vi tycker om gör vi ofta, och det vi gör ofta blir vi bra på. 

3. Lek med tanken. Så fort en ide kommer till dig - gör något av den! Övning ger färdighet. Ju mer du övar, desto lättare blir det för dig att fånga dina bästa idéer.  

Lycka till!