Rädda en vän i nöd

Har du en vän som är i, eller på väg i något som är riktigt dåligt? Det kan vara en relation som är destruktiv eller ett nedbrytande arbete. Det kan också vara en katastrofal investering eller något med alldeles för hög risk. Visst är det jobbigt att stå intill? Det är plågsamt att se vännen bli utnyttjad och hur situationen gradvis förvärras. Men önskar ju det bästa till de man tycker om.
 
Jag tror att jag, på något sätt, började med andlig vägledning för att hindra människor att ge sig in i sådant som inte var bra för dem. Jag ville slippa plågan att se människor brytas ned. Vore det inte bättre att mota Olle i grind och se till att situationen aldrig uppstod?
 
Jag fick vad jag bad om, men inte på det sätt som jag kunde föreställa mig. Istället för att förhindra situtionen fick jag lära mig att acceptera situationen. Istället av att plågas av nedgången fick jag lära mig att jag kunde glädjas av framgången, hur liten den än var och hur lång tid den än tog att frammana.
 
Jag blev gång på gång påmind om att gott omdöme kommer ifrån dåligt omdöme. Hur kommer det sig att man överhuvudtaget kan se att människor är på väg åt fel håll? Tja, troligen för att man själv redan gjort det misstaget och nu vill förhindra människor att göra samma sak. Hade man inte gjort misstaget själv hade man inte vetat att det var ett misstag. 
 
 
Livet visade mig att det viktiga inte är att undvika misstag, utan att lära sig utav dem. För den som har förmåga att återhämta sig gör det inget att man gjort fel saker. Inte ens under lång tid. Det viktiga är att kunna släppa taget om skuld och skam, och börja om. Klok av sina erfarenheter. Så det är det jag hjälper mina medmänniskor med. Jag hjälper dem att vaska fram klokheterna och hitta tillbaka till sin inre styrka. I alla lägen. Ovsett om de befinner sig i något som är bra eller något som är dåligt. 
 
Vad är din erfarenhet av människor som befinner sig i något destruktivt? Hur gör du för att stå ut?
 

If a friend is in a bad relationship, how do you handle the situation? I used to think that it was my job to prevent those situations. Then I realized that we all need do make mistakes. It’s the only way to learn. The skill is not to avoid the harsh situation but to recover, and use the knowledge, afterward. What is your experience?