Dags för ledighet?

Hur länge var det sedan du var helt ledig? När tankarna fick ströva fritt och kreatitiveten fick spelrum. Semestern?
 
Men det brukar ju vara semester på sommaren. Och för den som hade tidig semester var det snart sex månader sedan. Har du haft ledigt sedan dess, eller har det varit fullt fokus i alla dessa månader? 
 
För mig innebär jul- och nyårsfirande årsreflektioner. De brukar smyga sig fram, trots att jag inte tänker att det är dags att göra en sammanfattning. Plötsligt hör jag mig tänka sakar som jag inte tänkt tidigare. Som: "Har jag verkligen haft fullt fokus sedan i maj?" , "Men det är bara två månader sedan allt föll på plats?" och "Shit, jag har ju lyckats? Jag har gått i mål." 
 
Plötsligt blir jag påmind om det uppenbara. Hur intensiv hösten faktiskt varit med inskolning på förskolan, nya rutiner och nya förutsättningar. Eftersom det mesta fallit på plats längs vägen så har jag upplevt ett lugn, något som jag tolkat som ovisshetens stress har försvunnit. Men nu när ledigheten närmar sig har jag blivit förvånad över hur många känslor som bubblar på insidan. Och det är ju inte så konstigt. 
 
Det har varit fullt fokus i många långa månader. Nu behöver jag semester. Inte för att jag är i dåligt skick och behöver vila upp mig. Utan för att fylla på med ny energi och låta det som hänt integreras. Om jag tar vara på tiden  kommer jag att kliva in i januari med energi, riktning och klarhet. Men om jag stressar och pressar, då kommer januari i alla fall, men utan den där kraften som uppstår när man är utvilad och redo. 
 
Hur ser din jul ut? Kommer du att vara ledig fysiskt? Eller handlar ledigheten framförallt om ett mentalt sinnestillstånd? Vad brukar falla på plats för dig när du får vara ledig?